Prosecco er den mest populære italienske vinen i verden … Men hvor godt kjenner man egentlig den?
- Diana Di Giampaolo

- 23. sep. 2021
- 5 min lesing
Oppdatert: 14. mai
Prosecco er den mest solgte italienske vinen i verden, og sannsynligvis én av de mest kjente. Men hvor godt kjenner man egentlig den? I denne artikkelen finner du en kort introduksjon til proseccoverdenen.

Farra di Soligo San Lorenzo - Veneto
Prosecco er den mest solgte italienske vinen i verden, og sannsynligvis en av de mest kjente.
Prosecco er en helt italiensk fortreffelighet: Den produseres i Nord-Italia, spesifikt i regionene Veneto og Friuli Venezia Giulia. Prosecco har blitt produsert i disse to italienske regionene i mer enn 500 år, og dens historie representerer et svært sjeldent, nesten unikt tilfelle av samarbeid mellom produsenter. For noen er det et kollektivt varemerke, et visittkort for italienske viner i verden. For andre er dette navnet litt oppblåst, og ofte vet forbrukerne lite om det. Hva med deg? Ønsker du å vite mer?
La oss begynne med å si at "Prosecco" ikke er navnet på en druesort, men navnet på en liten by i provinsen Trieste, hvor denne vinen ble født.
Den grunnleggende druesorten for Proseccos produksjon er «Glera», hvorav druer må utgjøre minst 85% av totalen. En liten del, men ikke mer enn 15% av totalen, kan bestå av andre druesorter som «Verdiso», «Bianchetta trevigiana», «Chardonnay», «Pinot bianco», «Pinot grigio» og «Pinot nero», som fremfor alt brukes til den nye rosé versjonen.
Det finnes typer Prosecco som kan drikkes hver dag i løpet av måltidet (det er vanlig i Italia), mens det finnes også fine typer som kan nytes ved fester og viktige anledninger ... I begge tilfeller inneholder denne vinen mange verdier, ikke bare organoleptiske, men også sosiale og symbolske. Ved å lære å sette pris på Prosecco, får vi også til å smake på en del av landet og kulturen den kommer fra. Vi vil deretter oppdage historien og kulturen til det ekte Italia, der spising og drikking er en veldig alvorlig sak – et særtrekk av kulturen, som har blitt bevart og beriket gjennom århundrer.
Prosecco klarer til å forene generasjoner: Den er verdsatt av forbrukere i alle aldre, og i dag er den spesielt elsket av de unge. Prosecco anses som en slags livsstil. Prosecco er aperitiffs stjerne: Den drikkes sånn den er, eller som en base for ulike cocktailer. Forbruket er derfor ikke lenger bare knyttet til viktige anledninger, jubileer eller fester, men har nesten blitt et daglig ritual, knyttet til møter og sosialt samvær, spesielt mellom de unge som bor i store italienske byer.

"Aperitivo" i Milano
Hvor mye Prosecco drikkes i Italia og i verden?
Prosecco-salget i 2020 var rundt 500 millioner flasker, opp fra 486 millioner i 2019.
Myndighetene anslår at 78% av flaskene ble sendt til utlandet i 2019 (378 millioner flasker til en forbrukerverdi på 1,9 milliarder euro), mens de resterende 108 millioner flaskene ble igjen på det italienske hjemmemarkedet. 70 prosent av flaskene ble solgt i Europa, 24 prosent i Nord-Amerika og 6 prosent i resten av verden.
Prosecco og spumante musserende vin, hva er forskjellen?
Fra et teknisk synspunkt er Prosecco en DOC hvitvin – der DOC betyr «Kontrollert opprinnelsesbetegnelse», eller DOCG – «Kontrollert og garantert opprinnelsesbetegnelse».
Når vi snakker om spumante musserende vin, refererer vi isteden til en kategori av viner: De som produserer skum når flasken åpnes, forårsaket av CO2 produsert ved gjæring. Det er ulike metoder for å produsere musserende vin: Den klassiske metoden – «Metodo classico», eller den Martinotti-Charmat-metoden.
Spumante er en kategori av viner og kan produseres i hva som helst område og med forskjellige druesorter. Derimot er Prosecco en DOC eller DOCG vin som kan produseres kun i noen områder i Veneto og Friuli Venezia Giulia, med visse druesorter og Charmat-metoden.
Noen typer Prosecco er likevel spumante musserende vin, produsert etter Charmat-metoden. Denne metoden innebærer to stadier av gjæring, hvorav det andre foregår i tanker i rustfritt stål og ikke i flasken. Resultatet er en frisk og aromatisk vin, umiddelbart klar til å drikke.
Bare for å oppsummere: Faller noen typer Prosecco inn i kategorien spumante musserende viner, men ikke alle. Det er noen få typer Prosecco som faller inn i kategorien «hvite viner».
Typer og egenskaper
Prosecco har en strågul farge, med en fin og vedvarende perlage. Den er en frisk vin, med pære og eple smak, og hvite blomster aroma. Alkoholinnholdet varierer fra 9,5% til 11,5%. Den er produsert i disse variantene:
1) Spumante musserende vin, som representerer 60 prosent av DOC -produksjonen og 90 prosent av DOCG -produksjonen, produsert i ulike versjoner (Brut som er veldig tørr, med lite sukker; Extra Dry som er ganske tørr; Dry som er den søteste versjonen);
2) Musserende hvitvin: Den representerer 39 prosent av Prosecco DOC -produksjonen og 7 prosent av DOCG -produksjonen;
3) Stille hvitvin: Den representerer mindre enn 1 prosent av total produksjon.
Som det fremgår av disse dataene, er den meste delen av Prosecco som produseres en spumante musserende vin, mens bare en liten andel av produksjonen er konsentrert om Prosecco hvitvin. Conegliano Valdobbiadene -område er området der den største mengden spumante musserende vin produseres i Italia.
Det finnes en helt ny Prosecco!
I 2020 ble en ny type Prosecco født: Prosecco DOC Rosé.
Den viktigste forskjellen mellom Prosecco Rosé og den "klassiske" er tilstedeværelsen av Pinot Noir-druer, som disiplinære setter til 10-15 prosent, mens resten består av Glera. Likevel må Pinot Nero komme fra område sertifisert for produksjon av Prosecco DOC.
Prosecco rosé har en hyggelig og delikat smak, og den kombineres enkelt med aperitiff, fingermat eller stekt fisk. Det forbedrer også smaken av klassisk antipasti, forretter basert på spekemat og oster, og kan kombineres med risottoer, grønnsaker og hvitt kjøtt. Virkelig veldig allsidig … Den må prøves!

Flasker spumante rosé
Prosecco -basert cocktailer
Prosecco kan smakes som den er, eller kan bli brukt til å lage ulike cocktailer og aperitiffer – den berømte Spritz, men også Bellini og Rossini. Spritz er basert på Prosecco, Aperol, soda, appelsiner og is. Bellini er en cocktail basert på Prosecco og ferskenmasse, mens Rossini tilberedes med Prosecco og jordbærpuré.
Hvilken type Prosecco skal du velge?
Valget avhenger av forbruksmuligheten. Prosecco Superiore Extra Dry DOCG anbefales som aperitiff eller til cocktailer. Prosecco Superiore DOCG Brut eller Extra Dry anbefales til måltidet, mens Dry passer fint til desserten.
Til å feire anbefales en Prosecco Superiore DOCG Brut, uten å glemme at Prosecco også er en utmerket gaveidé!

"Cicchetti" (lokale antipasti) og Spritz i Venezia
Prosecco og mat: Hvilke kombinasjoner fungerer best?
I Norge passer prosecco veldig godt til laksebaserte retter: Vi skal velge en Brut til en forrett basert på røkelaks, mens vi skal velge en Extra Dry til en ovnsbakt laks. Prosecco kan også kombineres med andre typiske norske produkter, som tørrfisk og rød kongekrabbe.
Når det gjelder internasjonalt kjøkken, passer Prosecco veldig bra med sushi ... bør smakes!
Når det gjelder italienske retter, passer Prosecco godt til spekemat i skiver, salte paier basert på røkt oster og grønnsaker, til retter basert på asparges, radicchio salat, løk og gulrøtter, men også til fiskeretter! Den er også perfekt i kombinasjon med pasta fylt med sopp eller trøffelrisotto. Om sommeren anbefales det å sette Prosecco til kalde hovedretter som rissalat, spelt salat og Caprese.

Prosecco til spekemat
Kombinasjonen med desserter krever mer oppmerksomhet, siden ikke alle typer Prosecco passer godt til søtsaker. For eksempel kan «Prosecco di Valdobbiadene» enkelt settes til desserter. Prosecco Dry passer godt til fruktbaserte terter og crostata.
Tips om servering
Prosecco bør serveres kjølig, ved en temperatur mellom 6°C og 8°C, i mellomstore glass.
Takk for at du har lest helt hit! Hvis du har lyst til å fordype deg i italiensk språk og kultur – og snakke om disse og andre spennende temaer på italiensk – ta en titt på våre samtalekurs. Kanskje en gratis prøvetime er akkurat det som passer for deg? 👉 Klikk her for å besøke forsiden og finne ut mer!



