top of page

Ti myter om Italia og italienske vaner

Det er mange stereotyper om Italia og italienere. Kjenner du noen stereotyper om Italia? Kan du kjenne igjen de falske mytene? I denne artikkelen ser vi på ti av dem.


ree

I nesten hele verden, eller i enkelte land, sirkulerer noen stereotyper om Italia og italienere. Noen av disse har en kjerne av sannhet, andre er rett og slett klisjéer, mens noen er skikkelig falske myter.

Kjenner du noen stereotyper om Italia? Kan du kjenne igjen de falske mytene? Nedenfor ser vi på ti av dem. Nyt lesningen!


1. Italienerne spiser pizza hver dag

Selv om dette kan gjelde for pasta, er det ikke så sant for pizza. Faktisk spiser omtrent 60% av italienerne pizza ikke mer enn en gang i uken. Mens i utlandet er det vanlig å spise pizza på kontor eller lunsjpause, er det vanligere i Italia å spise smørbrød til lunsj, eller en tallerken pasta eller en salat – for de som er helsebevisst. I tillegg er det i Italia to forskjellige typer pizza: den napolitanske, høyere og mykere, foretrukket av 35% av italienerne, og den romerske, som er tynnere og er foretrukket av 26% av intervjuobjektene (dataene kommer fra en undersøkelse utført på vegne av Eataly, 2019).

2. Italienerne er de største kaffeforbrukerne i verden

Italienerne elsker kaffe! Det å ta en kopp kaffe er et ekte ritual som skal gjøres enten alene eller sammen med andre, flere ganger om dagen. "Skal vi ta en kopp kaffe?", eller "Bli med meg hjem og ta en kopp kaffe sammen" er ofte enkle måter å treffes og snakke med venner og familien. Kaffe smakes hjemme, med den klassiske mokaen eller med de nye elektriske maskinene. Den smakes på kafé til frokost, eller for å ta en pause, på restauranten etter måltidet ... Kort sagt er kaffe i Italia til stede i nesten alle sammenhenger. Til tross for dette, gitt at den mest populære typen kaffe er espresso, er mengden kaffe som italienerne drikker langt mindre enn den som drikkes i andre land, spesielt i de nordiske landene, inkludert Norge! Den første nasjonen for kaffeforbruk er Finland, med 12 kilo per innbygger per år, etterfulgt av Norge (9,9 kilo), Island (9,0 kilo) og Danmark (8,7 kilo). Italia er bare på trettende plass på listen, med 5,9 kilo (data fra «International Coffee Organization»). Godt å vite: Når man bestiller kaffe på en kafé i Italia, er det ikke nødvendig å spesifisere "espresso", fordi baristaen antar man vil ha den! Hvis man derimot vil ha en annen type kaffe, må man spesifisere: Macchiato, americano, byggkaffe, osv.

3. Italia er et bråkete land

De italienske gatene er støyende og kaotiske, og italienerne snakker høyt på gaten, på utesteder, i butikker. Noen ganger synger og fløyter de. Dette er en klassisk klisje om Italia. Det er sant at spesielt i Midt- og Sør-Italia er byene ganske livlige og bråkete, men støyen blir nesten aldri øredøvende og kaoset uhåndterlig (med noen unntak!). Selvfølgelig er italienske byer aldri helt stille, verken om dagen eller om natten. Men det er resultatet av en livsstil som i gjennomsnitt er mye mer sosial enn i andre land –takket være et behagelig klima.


ree

En travel gate i Venezia

4. Pasta Alfredo

Fettuccine all'Alfredo er en av de mest kjente italienske rettene i utlandet, spesielt i USA ... Det er bare ett lite problem: Ingen i Italia kjenner dem! Oppskriften er enkel og inneholder bare tre ingredienser: egg fettuccine, smør og parmesan. Det sies at denne retten ble servert for første gang på begynnelsen av 1900-tallet i Roma, på restauranten "Alfredo alla Scrofa", hvor den ville blitt verdsatt av noen amerikanske turister. I Italia spiser man ikke Pasta Alfredo, men den klassiske "pasta al burro". Dette er retten som virkelig spises i Italia som kan på noen måter sammenlignes med Pasta Alfredo!

5. Spaghetti bolognese

Som Pasta Alfredo, finnes det ikke Spaghetti Bolognese i Italia. Selv om denne retten er veldig populær i utlandet, spesielt i Storbritannia, innebærer den opprinnelige oppskriften bruk av tagliatelle i stedet for spaghetti. I tillegg bør pastaen krydres med tradisjonelle ragù alla bolognese.

6. Cappuccino på slutten av måltidet

Cappuccino er én av de mest populære italienske drikkene i verden – med god grunn! Utlendinger elsker denne drikken så mye at de drikker den ofte etter eller under et måltid. Når du observerer kundene til en bar i Italia, eller snakker med en italiener, vil du umiddelbart oppdage at cappuccino er en del av frokosten, vanligvis ledsaget av croissant/cornetto, og vanligvis ikke bestilt etter kl. 11 (la oss si kl. 12 i Sør-Italia?). Den kan i hvert fall bestilles om ettermiddagen, hvis man vil ha et mellommåltid på kafé.


ree

"Cappuccino e cornetto" i baren


7. Alle italienere elsker fotball

Selv om tilhengere er mange, og de er veldig lidenskapelige for favorittlaget sitt, finnes det også mange italienere – både kvinner og menn – som ikke er interessert i fotball og som ikke følger kampene eller blir oppdatert på resultatene. Det eneste unntaket er landslaget, som vanligvis er fulgt av nesten alle.

8. Risotto og pasta spises som tilbehør

I Italia inneholder den vanlige menyen noen faste retter – hvorav alle eller noen retter kan være tilstede i løpet av et måltid. Det starter med forretten og fortsetter med det første kurset, det andre kurset, frukt og dessert, pluss kaffe (og eventuelt et lite glass sprit). Pasta eller risotto er en første rett. Derfor bør de serveres alene, uten kjøtt eller fisk ved siden av dem. Det er svært få unntak fra denne regelen, for eksempel den regionale spesialiteten "Ossobuco alla milanese", som spises i regionen Lombardia.


ree

"Ossobuco alla milanese", hovedrett

9. Ketchup på pasta

Selv om ketchup brukes nesten overalt i utlandet for å krydre pasta, eller for å "styrke" sausen, blir denne metoden ikke brukt av noen italiener. Til tross for at den er tomatbasert, inneholder ketchup ingredienser – for eksempel sukker og eddik – som ikke passer godt sammen med tradisjonelle pastasauser, eller med pastaen selv. I Italia brukes ketchup kun som saus til pommes frites eller pølser, aldri i tradisjonelle retter.

10. Pizza Hawaii

I utlandet finnes det mange versjoner av pizza som ikke finnes i Italia. De serveres i Italia som "eksotiske retter". For eksempel er den berømte Pizza Hawaii, som inneholder ananas, en type pizza som ble oppfunnet av en gresk restaurant-eier som flyttet til Canada på 1950 -tallet. Inntil for få år siden var den ukjent i Italia, og nå begynner den å bli servert av noen pizzeriaer som en kreativ rett, men de fleste italienere grøsser ved tanken på å bestille den!

Post: Blog2_Post
bottom of page